Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beteg gyerek egyenlő szegénység

Magyarországon a halmozottan sérült gyereket nevelő családok háromnegyede a létminimum alatt él.


A többféle súlyos fogyatékossággal élő gyerekek családjai a legszegényebbek közé tartoznak. Az állandó ápolás és gondozás az év 365 napján 24 órás felügyeletet jelent, így az egyik szülő biztosan nem tud dolgozni, miközben a gyógyszerek, a segédeszközök és az utaztatás is nagy többletköltségekkel jár. Még a legmagasabb, kiemelt ápolási díj is csak 47 ezer forint, pedig az államnak az intézeti ellátás jóval több kiadást jelentene. A szülők azt szeretnék, ha munkaviszonynak ismernék el az otthoni gondozást. Nem kérnek sokat: minimálbért és családi adókedvezményt szeretnének. 

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, a témában aktív civil szervezet:

Rehab Criticalmass

TASZ

 


1 Tovább

A romákról zavaros információk keverednek a köztudatban

Elvis Presley és Charlie Chaplin felmenői között is voltak cigányok.

A romákról zavaros információk keverednek a köztudatban, a cigányokról szóló tudás nem része a közoktatásnak. A közhiedelemmel ellentétben a roma emberek nem szerveződnek törzsekbe, nemzetségekbe, vagy egyéb más misztikus csoportokba, csakúgy, mint a többi magyar ember, jövedelmi, iskolázottsági és egyéb mutatók alapján rétegződnek. A tudomány különböző csoportokra osztja őket, ennek jelentősége körülbelül annyi, mint, hogy valaki jász, palóc, vagy kun: éppen olyan sokfélék, mint bármelyik nép tagjai. Anyanyelvi elnevezésük a rom, a roma ennek többes száma, jelentése: emberek. Ugyanakkor a magyarországi romák kb. 85%-ának kizárólagos anyanyelve a magyar. Sokan hangoztatják a többségtől való különbözőségüket, valójában sokkal több a kulturális hasonlóságunk. Másokhoz hasonlóan a romák is számos területen képesek tehetségüket kibontakoztatni, nem csak a zenében. A Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb kutatói közt több roma is szerepel, tehetséges roma fiatalok a legkülönfélébb területeken folytatnak egyetemi tanulmányokat, van köztük orvos, matematikus, építész, jogász, pedagógus, stb hallgató. Egyik legnépszerűbb színészünk, Csányi Sándor büszkén vállalja, hogy roma.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

BAGÁZS

Nemzeti Kisebbségi Jogvédő Iroda

TASZ

0 Tovább

Növekvő gyermekszegénység tünetei

Ma Magyarországon 620 000 ezer gyermek otthona nedves, penészes, egészségtelen.

Minden harmadik gyerek az egészségre ártalmas körülmények között él. Közülük 170 ezren olyan lakásban, ahol WC sincs, és ennél is többen vannak, akiknek még a hivatalos adatok szerint is sötét az otthona. A beázó tető alatt, nedves, penészes falak között élő gyerekek nagy eséllyel asztmásak lesznek, a szüleik által megvett drága páraelszívók is csak enyhíteni tudják a problémát, miközben növelik az amúgy is szegény családok számláit. Az UNICEF jelentése szerint az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység az elmúlt években, a már addig is szegénységben élő gyerekek szegénysége pedig csak tovább romlott a válság hatására. A súlyos nélkülözés sokszor el is szakítja a gyerekeket a szüleiktől: az átmeneti gondozásba vett gyerekek harmada a megoldatlan lakhatás miatt kell intézetben lenniük.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Ebben a témában aktív civil szervezet:

Habitat Magyarország

0 Tovább

Nem sikerül csökkenteni a nők jövedelemhátrányát Magyarországon

Magyarországon a nők, azonos munkakörben, akár 25%-kal is kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Minél menőbb az állásod, annál keményebben ütközöl bele az üvegplafonba. A nők jövedelme átlagosan 13-18 %-kal alacsonyabb a férfiakénál, a különbség a versenyszférában és a jobban keresőknél a legnagyobb. A szalagnál még mindenki egyenlően szegény, a diplomás állásoknál viszont behozhatatlan a hátrány: a nők hiába tanulnak tovább, a férfiak bére gyorsabban emelkedik a magasabb végzettséggel. A 2000-es évek közepe óta nem sikerül csökkenteni a nők jövedelemhátrányát Magyarországon.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Jól-Lét Alapítvány

Női Érdek

2 Tovább

Ha nem látod is, sokan vannak

Országos szinten az elmúlt öt évben legalább 100 000 embert érintett a hajléktalanság.

Az aluljárók „megtisztítása”, a turistaútvonalak hajléktalanmentesítése csak a lelkiismeretedet próbálja elaltatni, de attól még nem lesz melegebb, hogy nem nézel oda. A jól látható, városközponti hajléktalanság csak a jéghegy csúcsa, többen vannak a túlzsúfolt szállókon, és sokan kénytelenek bujkálni azért, mert nincs hol aludniuk. Legalább 600 ezer ember van Magyarországon, akit közvetlen családtagként is megérintett a hajléktalanság. Ez nem homogén massza, sokféle ember, sors és problémahalom kevereg az utcán, mások a hajléktalanlét peremén egyensúlyoznak. Szívességi lakáshasználóként, a biztos jövő reménye nélkül könnyen az utcára lehet kerülni, mások segítséggel élhető körülmények közé juthatnak. Tudsz segíteni?

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Menhely Alapítvány

A Város Mindenkié Csoport

Budapest Bike Maffia

Van Esély Alapítvány

0 Tovább

Tudtad-e?

blogavatar

Civil szervezetek a tudatos társadalomért. Az emberi jogi civil szervezetek összefogásával létrejött kezdeményezés elsődleges céljai az ismeretterjesztés és a figyelemfelhívás.