Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Növekvő gyermekszegénység tünetei

Ma Magyarországon 620 000 ezer gyermek otthona nedves, penészes, egészségtelen.

Minden harmadik gyerek az egészségre ártalmas körülmények között él. Közülük 170 ezren olyan lakásban, ahol WC sincs, és ennél is többen vannak, akiknek még a hivatalos adatok szerint is sötét az otthona. A beázó tető alatt, nedves, penészes falak között élő gyerekek nagy eséllyel asztmásak lesznek, a szüleik által megvett drága páraelszívók is csak enyhíteni tudják a problémát, miközben növelik az amúgy is szegény családok számláit. Az UNICEF jelentése szerint az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység az elmúlt években, a már addig is szegénységben élő gyerekek szegénysége pedig csak tovább romlott a válság hatására. A súlyos nélkülözés sokszor el is szakítja a gyerekeket a szüleiktől: az átmeneti gondozásba vett gyerekek harmada a megoldatlan lakhatás miatt kell intézetben lenniük.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Ebben a témában aktív civil szervezet:

Habitat Magyarország

0 Tovább

Nem sikerül csökkenteni a nők jövedelemhátrányát Magyarországon

Magyarországon a nők, azonos munkakörben, akár 25%-kal is kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Minél menőbb az állásod, annál keményebben ütközöl bele az üvegplafonba. A nők jövedelme átlagosan 13-18 %-kal alacsonyabb a férfiakénál, a különbség a versenyszférában és a jobban keresőknél a legnagyobb. A szalagnál még mindenki egyenlően szegény, a diplomás állásoknál viszont behozhatatlan a hátrány: a nők hiába tanulnak tovább, a férfiak bére gyorsabban emelkedik a magasabb végzettséggel. A 2000-es évek közepe óta nem sikerül csökkenteni a nők jövedelemhátrányát Magyarországon.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Jól-Lét Alapítvány

Női Érdek

2 Tovább

Ha nem látod is, sokan vannak

Országos szinten az elmúlt öt évben legalább 100 000 embert érintett a hajléktalanság.

Az aluljárók „megtisztítása”, a turistaútvonalak hajléktalanmentesítése csak a lelkiismeretedet próbálja elaltatni, de attól még nem lesz melegebb, hogy nem nézel oda. A jól látható, városközponti hajléktalanság csak a jéghegy csúcsa, többen vannak a túlzsúfolt szállókon, és sokan kénytelenek bujkálni azért, mert nincs hol aludniuk. Legalább 600 ezer ember van Magyarországon, akit közvetlen családtagként is megérintett a hajléktalanság. Ez nem homogén massza, sokféle ember, sors és problémahalom kevereg az utcán, mások a hajléktalanlét peremén egyensúlyoznak. Szívességi lakáshasználóként, a biztos jövő reménye nélkül könnyen az utcára lehet kerülni, mások segítséggel élhető körülmények közé juthatnak. Tudsz segíteni?

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Menhely Alapítvány

A Város Mindenkié Csoport

Budapest Bike Maffia

Van Esély Alapítvány

0 Tovább

Gyerekek iskola nélkül

A halmozottan fogyatékos gyermekek töredékét sem tudják befogadni az iskolák így nem részesülnek közoktatásban.

Több, mint 3000 olyan magyar gyerek van, aki hiába tanköteles, csak nagy szerencsével juthat hozzá az őt megillető oktatáshoz. Legtöbbjük súlyosan mozgáskorlátozott, sokan nem tudnak beszélni és értelmi sérültek is, állandó ápolásra szorulnak - de attól még fejleszthetőek. Bár a tanulás joga nekik is jár, ők a magyar iskolarendszer páriái, sokszor még a gyógypedagógiai iskolák sem fogadják őket. Így a szülők vagy nem tudnak munkát vállalni, vagy arra kényszerülnek, hogy bentlakásos intézménybe adják őket. A fogyatékos gyerekek is szeretnének kiteljesedni, többet megérteni a világból, többféle emberi kapcsolatot létesíteni. Elszigetelés helyett érdemi iskolai segítségre van szükségük a teljesebb élethez.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Ebben a témában aktív civil szervezet:

Társaság a Szabadságjogokért

0 Tovább

Nehezített újra kezdés

A börtönből szabadult emberek gyakran azért kerülnek vissza a börtönbe, mert tiszta erkölcsi bizonyítvány és bejelentett lakhely nélkül nincs esélyük munkát kapni.

Pár ezer forinttal kilépve a börtönkapun csak nagyon kevesen tudnak valóban új életet kezdeni. A börtönélet ma alapvetően az izolációról szól, de még a büntetés leülése után is folytatódik a kirekesztés. Akinek priusza van, alig találhat legális munkát, a legtöbb helyen még a segédmunkásoktól is megkövetelik  a tiszta erkölcsit. A büntetett előélet bélyege ezért még 10 évig rajtamaradhat a szabadulókon, így jó esetben marad számukra a feketemunka, vagy inkább a visszakerülés a rácsok mögé - a munkanélküliség és a hajléktalanság alternatívájaként. Most inkább csak civil alapítványok foglalkoznak a társadalmi visszailleszkedés segítésével, pedig az integráció mindannyiunknak megéri.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Váltó-sáv Alapítvány

Tévelygőkért Alapítvány

Adj Hangot Egyesület

0 Tovább

Tudtad-e?

blogavatar

Civil szervezetek a tudatos társadalomért. Az emberi jogi civil szervezetek összefogásával létrejött kezdeményezés elsődleges céljai az ismeretterjesztés és a figyelemfelhívás.