Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az orvosi titoktartás kötelez

A mentős vagy az orvos nem jelentheti fel drogfogyasztó páciensét. Hívj mentőt!

Az orvosi eskü és a betegjogok garantálják a titoktartást, akkor is, ha a mentőknek kábítószer miatt kell kijönniük.

Az orvos még a rendőröknek sem adhatja ki egy rosszullét után a páciens állapotával kapcsolatos személyes adatokat. A páciensek feljelentése nem csak jogsértő, az azért is káros, mert elrettentené a rászorulókat, hogy időben orvosi segítséget kérjenek. Egyes esetekben pedig a gyors orvosi segítség elmaradása akár a droghasználó életébe is kerülhet.

Ezt a mentősöknek is tudniuk kell. Ne félj tőlük, azért vannak, hogy segítsenek.

 Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

DrogStop

Kék Pont

MADÁSZSZ

Megálló Csoport

0 Tovább

A börtön a megoldás?

Ha egy 16 év alatti fiatal bűnt követ el, börtönbe mehet, de közérdekű munkára nem. Így a bíróság egy 15 éves lányt is börtönbe küldött, amiért 1800 Ft értékben lopott.

A törvény szerint csak végső esetben foszthatnak meg egy fiatalkorút a szabadságától, a büntetés kiszabásakor a gyermek érdekeit szem előtt kell tartani. Ehhez képest még kisebb szabálysértési ügyekben is több alkalommal szabott ki börtönt a bíróság, pedig az még nemzetközi jogot is sérthet. A 16 évnél fiatalabbakat, mivel még nem lehetnek hivatalosan munkavállalók, közérdekű munkára nem lehet ítélni, pedig ez adott esetben hatékonyabb büntetési forma lehetne. Így sokan vannak, akik akár csekély súlyú cselekmény miatt börtönbe kerülnek, ami sem a gyerekeknek, sem a társadalomnak (adófizetőknek) nem érdeke. A börtön komoly, akár visszafordíthatatlan trauma egy fiatal számára.
E gyakorlat megváltoztatásáért civil szervezetek dolgoznak.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Ebben a témában aktív civil szervezet:

Magyar Helsinki Bizottság

0 Tovább

Gyermeki hozzáállás

Törvényt sért az, aki egy állásinterjún megkérdezi, hogy van-e gyermeked, illetve hogy mikor tervezel gyermeket vállalni.

A családi állapotod, személyes terveid nem tartoznak a főnöködre vagy egy HR-esre. Ezek az információk védett adatok. Nincsenek közvetlen összefüggésben a munkakörrel, ezért még rájuk kérdezni is tilos, hát még nyilatkozatra kötelezni a munkavállalót ezekkel kapcsolatban. Nem diszkriminálhatnak azért, mert nő vagy, hogy szülő vagy, vagy egyszer majd az szeretnél lenni. Ez az életed, az meg a munkád. Ne engedd, hogy összekeverjék a dolgokat. Ne engedd, hogy összekeverjenek.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, a témában aktív civil szervezet:

10 Tovább

Amikor magyarok kérték a befogadást

1956-ban az összes magyar menekültet befogadták a nyugati országok, ma Magyarország 10-ből 9 menedékkérőt elutasít.

A menedékkérők alig 2 százaléka kapja meg nálunk a nemzetközi védelmet, ehhez képest Európában átlagosan minden harmadik menekültügyi eljárás (35%) végződött pozitív döntéssel. A legtöbb kérelmet a magyar hatóság elutasítja, vagy mire elbírálják, a kérelmezők már nincsenek az országban.

Bár az utóbbi időben ugyan jelentősen megugrott a menedékkérők száma, de nagy részük nem nálunk akar élni, a beilleszkedés nehézségei miatt. Egyszerűen itt lépnek be az EU területére, de Magyarország számukra csak tranzitország, a céljuk Nyugat-Európa. Magyarországon egyébként is nagyon kevés külföldi él: ma mintegy 140.000 bevándorló él itt, akiknek négyötöde európai, jelentős részük magyar nemzetiségű, ők azok, akik munkavállalási, vállalkozási, oktatási céllal érkeztek Magyarországra.

Bővebben itt.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Amnesty Magyarország

Magyar Helsinki Bizottság

Szubjektív Értékek Alapítvány

4 Tovább

A hajléktalan emberek ne dolgoznának?!

A hajléktalan emberek több mint ötödének van munkája.

Bár ezer és egy dolog akadályozza a fedél nélkül élőket a munkavállalásban, nagyon jelentős részük a közhiedelemmel ellentétben igenis dolgozik. Rendszeres, bejelentett munkája is sokaknak van, de a többségnek csak alkalmi munkák jutnak. A biztonsági őrtől a piaci kisegítőig sokféle feladatot látnak el, másoknak marad az egyik legnehezebb munka, a gyűjtögetés. A testi-lelki betegségek, a biztonságos háttér hiánya, a lakcímnélküliség, a tisztálkodás nehézségei alig leküzdhető akadályokat jelentenek. Ezek ellenében csak a mostaninál jóval több speciális foglalkoztatási program tudna segíteni. De még ilyen körülmények között is vannak olyan hajléktalanok, akik nem csak magukon próbálnak segíteni, hanem önkéntes munkával más rászorulókon is.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Menhely Alapítvány

A Város Mindenkié 

0 Tovább

Tudtad-e?

blogavatar

Civil szervezetek a tudatos társadalomért. Az emberi jogi civil szervezetek összefogásával létrejött kezdeményezés elsődleges céljai az ismeretterjesztés és a figyelemfelhívás.